Elfeledett kastélyok és kúriák nyomában

Induljunk akár északnak, délnek, keletnek vagy nyugatnak, Magyarországon mindenhol kúriákba és kastélyokba botlunk. Mesélő falak ezek, kapuk a múlt és a jelen között, családi történetek, titkok őrzői, történelmi események szemtanúi. A velünk élő történelem oszlopai. Romos, már-már enyészetbe vesző épületek mellett egyre több régi pompájában helyreállított gyöngyszemet is találunk. Ebben a rovatban ugyanakkor igyekezni fogunk olyan kúriákat és kastélyokat is bemutatni, amelyek jó eséllyel elkerülik a kirándulók figyelmét. Nem csoda, hiszen némelyik olyan városban, faluban van, amelyiknek talán még a nevét sem hallottuk sohasem; némelyikről mai funkcióját tekintve nem gondoltuk volna, hogy valaha nemesi otthon volt, vagy pusztán azért nem ismerjük, mert olyan rossz állapotban van, hogy nem kerül az útikönyvek lapjaira... Legyen romos vagy pompás, itt az idő - újra - felfedezni ezeket az épületeket! Aki teheti, már hétvégén induljon útnak, mivel sok látnivalója lesz. Az első csokrot Komárom-Esztergom megyéből gyűjtöttük.

Esterházy-Liechtenstein-Zichy-kastély  (Ács)

800px-muvelodesi_haz_acs.jpg

forrás

A 18. század végén épült barokk stílusú kastélyt a település központjában találjuk. Eredetileg földszintes épület volt, az emeletet 1920-ban építették rá. A kastélypark hátsó részében ma is megtalálható néhány római kori kő, amit Zichy Ernő maga gyűjtött a 20. század elején.

Ács közelében gyönyörű szelídgesztenye-sorral kísért úton érjük el a Forster-Degenfeld-Schonburg-kastélyt. Az egykor szebb napokat élt historizáló stílusú épület virágzó gazdaság központja volt. Omladozó állapota miatt csak kívülről lehet megtekintetni. Helyette érdemes a kastélypark "maradványai" között sétát tenni. A hagyomány szerint a parkot Mária Terézia utasításai szerint alakították ki. A helyiek Herkályi erdőként emlegetik.

800-b6fpv7-acs-degenfeld-kastely.jpg

forrás

Szapáry-kastély  (Bábolna)

10007785.jpg

forrás

Ha valakinek Bábolna település hallatán a lovak jutnak eszébe, akkor jó nyomon jár, ugyanis az egykori kastély és a hozzá tartozó épületek, ma (is) ménesbirtokként funkcionálnak. Az eredeti kastélyt, ami az 1700-as évek elején épült barokk stílusban, Napóleon seregei a győri csata után felgyújtották. A ménesbirtok, a kastély és belső udvara gyönyörű, csekély belépő ellenében látogatható.

Solymosy-Gyürky-kastély (Komárom-Szőny)

52b6a25c45b9fc20c52cf2892920412c.jpg

forrás

A kastélyt báró Solymosy Irma Olga megrendelésére emelték az első világháború előtt neobarokk stílusban. A kivitelezést a korszak egyik leghíresebb bécsi irodája (Fellner és Helmer) vezette. A kastély felszereltségében a legmodernebb épületekkel vette fel a versenyt: központi fűtéssel, villanyvilágítással, víz- és szennyvízvezetékekkel, angol aknával, valamint telefonnal bírt. Az épületet az orosz megszálláskor kifosztották, a termekben lovakat tartottak. 1946-tól kórházként működik. A kastélyhoz tartozó 12 hold területű angol parkban botanikai ritkaságokat is találunk, például téltemető virágot.

Esterházy-kastély (Réde)

103219892.jpg

forrás

A rédei kastélyból ma már csak ennyi látható, a bejárata. Az épületet a 19. században emelték, pusztulásához előbb egy lakástűz, majd  a helyi tanács döntése vezetett. A kastélyt szétbontatták, az építőanyagot pedig széthordták a helyiek. Ha romantikus filmet kellene forgatnunk, mi biztos ide jönnénk.

Reviczky-kúria (Süttő)

sutto.jpg

forrás

Mivel magánterületen áll, csak a szemközti dombról vethetünk pillantást a Süttő közelében található bikolpusztai Reviczky-kúriára. Az épület feltételezhetően 1760 körül épült barokk stílusban, majd a 19 században nyerte el mai formáját. Nemrégiben felújították. A kúria visszafogott szépsége és gyönyörű környezete egyből magával ragadja az embert.

Serédi-kastély (Tardos)

tardos.jpg

forrás

Abban biztosak vagyunk, hogy minden Tardos-Gerecse útirányon haladó kéktúrázónak megakad a szeme a Serédi-kastélyon. A kastélyt Serédi Jusztinián bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek építette pihenőhely céljára. Érdekesség, hogy építésekor a Gerecse aljában lévő bányában olyan hasábkövekre bukkantak, amelyeket az esztergomi Bazilika építésekor faragtak ki.

Sándor-Metternich-kastély (Bajna)

800px-bajna_castle.JPG

forrás

A bajnai kastély kapcsán két nevet érdemes megemlítenünk: egyrészt Hild Józsefét, aki az eredetileg barokk stílusban emelt épületet klasszicistává formálta, másrészt magáét az építtetőét, Sándor Móricét, az ördöglovasét. Az ördöglovas nevet akrobata mutatványaival érdemelte ki, amelyek során nem kímélte sem a maga, sem a lova épségét. Állítólag egyszer még a kastély erkélyéről is leugratott, a mutatványban neki ugyan semmi baja nem lett, de a lova elpusztult.  A kastélyt egyébként Sándor Móric a szerelmének, Metternich kancellár lányának építette.

Esterházy-kastély (Tata)

tata_homlokzat.jpg

forrás

Gyönyörű környezetben, a tatai tó partján található az Esterházy-kastély. A magyar testőrség kapitánya, gróf Esterházy Miklós megbízásából Fellner Jakab tervezte. Kuriózum, hogy eredeti állapotában megmaradt a festett és aranyozott burkolattal ellátott királyi díszebédlő, a 20. században kialakított hollandi csempés és márványfürdőszoba, valamint több kandalló, kályha és díszes gipszstukkó. A kastély többször is fontos szerepet kapott a történelemben, pl. 1921 októberében itt fogták el az utolsó magyar királyt, IV. Károlyt és feleségét. 

forrás: www.wikipedia.hu, www.nemzetimuemlek.hu, www.kastelyok.com