Ezerízű élet

2016\02\12

5 romantikus úti tipp

...avagy fedezzük fel Magyarország kastélyait...

Kirándulni jó: friss levegő, nyugalom, szép tájak, épületek, s (remélhetőleg) jó (napsütéses) időjárás. Kirándulni még jobb akkor, ha párunkkal együtt indulunk útnak. Idén február második hétvégéjét a romantika "hivatalos" napja zárja. Ha még van olyan közöttünk - s miért ne lenne? -, aki nem foglalt szállást valamilyen jó kis hotelben, nem töri a fejét meghitt vacsorán, vagy éppen egyszerűen kirándulni szeretne, íme néhány úti tipp. Tavaly 8 túraútvonalat ajánlottunk; most, hogy a kevésbé bakancsbarát olvasók kedvébe is járjunk, 5 gyönyörű kastély következik Magyarország minden tájáról. Csodás úti célok, nem csak a romantikus hétvégékre.

schossberger-castle-tura-hungary_880.jpg

A turai Schossberger-kastély (forrás)

1.  Brunszvik-kastély - Martonvásár

Egy impozáns kastély Fejér megyében, amelynek neve elválaszthatatlanul összefonódik a Brunszvik családéval és Beethovenével. Az égig törő fehér falak, melyek angol-neogót stílust tükröznek, a karcsú tornyokkal és a csúcsíves, nagy ablakokkal lehengerlő látványt nyújtanak. Mindezt tetézi a  kastélypark, közepén az átcsordogáló patak duzzasztásával létrehozott kis tóval és árnyas fákkal borított szigettel. A szigetre sétaút vezet egy fahídon keresztül. Nem túlzás: lenyűgöző.

További információ, nyitva tartás: itt.

1_7.jpg

3_2.jpg

A képek forrása: itt és itt.

2. Nádasdy-kastély - Nádasdladány

Alig kell 20 km-t utaznunk Székesfehérvártól, s mintha egy skót vagy angol kastélyhoz érkeznénk: hatalmas angolpark kanyargó utakkal és a közepén tóval, az épületen sok kémény, csipkék, tornyok. A 19. századi kastélyon a korszak elismert mesterei dolgoztak. Több szoba eredeti berendezéssel látogatható; a betérőnek valóságos időutazásban lesz része a faburkolattal borított falak között, a míves kovácsoltvas csillárok alatt, elsétálva az Ősök Csarnokának festett üvegablakai előtt, s a könyvtár kazettás mennyezetét szemlélve.

További információ, nyitva tartás: itt.

1_8.jpg

2_3.jpg

3_3.jpg

A képek forrása: itt, itt és itt.

3. Wenckheim-kastély - Szabadkígyós

Egy kis dél-alföldi faluban bukkanunk a környék kétségkívül legszebb kastélyára. A kastély Ybl Miklós tervei alapján épült, a tulajdonos kívánságára annyi bejárata van, ahány évszak van egy évben, a szobák száma a hetekével, az ablakoké pedig a napok számával harmonizál. Az épület előtt franciakertet, körülötte pedig angolkertet alakítottak ki. Az utóbbit a val, az abban lévő szigettel és az odavezető két híddal kifejezetten ajánljuk romantikus sétákhoz. A korabeliek is csodájára jártak a kastélynak, mi sem fogunk csalódni.

További információ, nyitva tartás: itt.

1_9.jpg

A kép forrása: itt 

4. Károlyi-kastély - Füzérradvány

A füzérradványi kastély és parkja méltán kap helyet a Zemplén best of kirándulóhelyei között. Már az odaút is leveszi a lábáról a látogatót: a kastélyt  a Zemplén völgyében kis utakon haladva, erdei- és feketefenyők ölelésében, a mintegy 140 hektáros kastélypark legmagasabb pontján találjuk. Az épület kívülről és belülről is gyönyörű, a hozzá tartozó különleges klímájú angolpark pedig a megye talán legszebb parkja. Itt számos egymást metsző ösvényen hatalmas,  250-300 éves fák árnyékéban sétálhatunk.

További információ, nyitva tartás: itt.

1_10.jpg

2_4.jpg

A képek forrása: itt és itt.

5. Festetics-kastély - Keszthely

A Festetics-kastély a Balaton egyik legnépszerűbb kirándulóhelye, ahol korhű bútorok között ismerhetjük meg a 18-19. századi főúri élet mindennapjait. A kastélyhoz gyönyörű park kapcsolódik több száz éves fákkal, szobrokkal, szökőkutakkal, kerti tóval. Azon kívül, hogy itt található Magyarország egyetlen (!) olyan fűúri magánykönyvtára, mely épen fennmaradt, a kastélyhoz tartozik egy a 16. században épült ódon borospince, ahol hangulatos borkóstolásra is van lehetőség.

További információ, nyitva tartás: itt.

3_4.jpg

2_5.jpg

1_11.jpg

A képek forrása itt, itt és itt.

Reméljük felkeltette valamelyik kastély az olvasók érdeklődését. Persze, mint minden válogatás, ez is egy szubjektív lista - ám összeállításakor igyekeztünk figyelembe venni, hogy melyik kastélyok látogathatóak ezen a hétvégén is. Így esett ki például filmforgatás miatt a turai kastély, de csak ebből a gyűjteményből. A kommentekben és facebook-oldalunkon örülünk minden más tippnek, legyen szó akár ma is eredeti pompájában tündöklő, akár romosabb műemlékünkről.

kirándulás romantika kastélyok és kúriák

2015\09\27

Őszi pihenés különleges szálláshelyeken

Nincs is jobb dolog annál, mikor kora ősszel jut egy kis idő a pihenésre, a családunkra és magunkra; amikor kirándulni, túrázni indulhatunk, felfedezhetjük az ősz újabb és újabb színeit, s feltöltődhetünk egy eldugott falu vagy épp egy nagyobb város megkapó szálláshelyein. Hogy senkit ne tántorítsanak ettől el a szálláskereséssel töltött hosszú órák és vívódások, ebben a posztban  5 (+1) különleges vidéki szálláshelyet mutatunk be. Különlegesek, mert nem szokványosak, nem hétköznapi szálláshelyek. Olyanok, amelyek már önmagukban élményt nyújtanak, nem mellesleg, elérhető árakon. Ha akad olyasvalaki, aki eddig még nem törte a fejét egy hosszabb-rövidebb őszi kiruccanáson, a képek után, garantáltan megjön a kedve hozzá.

1. Őrségi Malom Panzió (Bajánsenye)

Hányan mondhatják el magukról, hogy aludtak már egy 100 éve még gőzmalomként működő épületben? Hamisítatlan őrségi környezetben, a dombok, erdők és völgyek ölelésében található Bajánsenyén erre mindenkinek lehetősége nyílik, méghozzá egy igazán ízléses panzióban.

A képek forrása: itt és itt.

2. Regélő Borház Csárda (Farkasmály)

Néhány kulcsszó: mátrai borvidék tufakőbe vájt ódon pincék, egy műemlék jellegű présház, a présház emeletén kellemes (romantikus) szobák, jó vendéglátó, finom borok, kiváló ételek. A pincék valóban regélők; beszélnek és "beszéltetnek" a múltról, a szőlőről, a borról, s magunkról is. Nem csak borkedvelők figyelmébe ajánljuk, de nekik különösképp.

A képek forrása: itt és itt.

3. Imperiál Vendégház (Bábolna, Ménesbirtok)

Szálláshely egy patináns történelmi ménesudvarban? Igen! Komárom-Esztergom megye kis ékszerdobozára bukkan, aki ellátogat Bábolnára, és eltölt néhány napot a birtokon. Idős fák, kis templom, kastély szép belső terekkel, termekkel és gyönyörű udvarral, lovak, istállók és nyugalom - ez a ménesudvar. Mi voltunk már itt esőben, szélben és a legforróbb nyári napokon is; s még mindig visszamennénk.

A képek forrása: itt és itt.

4. Lőke Kúria Vendégház (Taliándörögd)

Élettel megtöltött ódon falak...semmi flanc, semmi túlzás, nemes és nagyszerű egyszerűség  jellemzi a Balaton-felvidéki Lőke Kúriát és gazdasági épületeit. Pont ez az egyszerűség - no meg persze az igen jó hírű falusi vendégasztaluk - teszi hihetetlenül vonzóvá a 200 éves épületeket, amelyek 2006 óta műemléki védettség alatt állnak.

A képek forrása: itt és itt.

5. La Cabana lombház - Kerca Biofarm (Kercaszomor)

Bajánsenyétől nem messze, a  Kerca Biofarmon sokak gyerekkori álma megvalósulhat, itt ugyanis kipróbálhatjuk, milyen is a fák koronája között lakni. A komfortos és hangulatos lombház a 10 hektáros farm különeső részén (még a szomszédoktól is távol) található kis erdő fái között épült. Szinte észrevétlenül válunk a természet részévé, még napközben sem lehet más hangot hallani a madarak énekén, a lovak nyerítésen és a közeli erdő neszein kívül. A ház konyhája kiváló; aki kedveli a tájjelegű, házias ételeket, ne hagyja ki a kóstolót...megbánná, Mesés hely, tapasztalatból mondjuk.

A képek forrása: itt.

(+1) Majk Kamalduli Remeteség (Oroszlány)

Felejthetetlen történelmi utazásban lesz része annak, aki Majkpusztán, a csend birodalmában, az erdők ölelte barokk műemlék falak között, a kamalduli szerzetesek egykori lakhelyén választ szállást magának.  A szerzetesi cellák a mai kor igényeinek és ízlésének megfelelő berendezéssel, felszereltséggel várják az új lakókat. A majki remeteség - minden bizonnyal - az egyik legalkalmasabb búvóhely Magyarországon, ahol a pihenés egyet jelent a természet és a történelem megbonthatatlan harmóniájával, a jó levegővel, a  csenddel, a testi, lelki és mentális feltöltődéssel. Mi más kellhet még?

A képek forrása: itt és itt.

Mint minden válogatás, ez is csak "egy" gyűjtemény. Örömmel fogadunk és osztunk meg minden szállásjavaslatot, akár itt, akár a facebook-oldalunkon. Aki kíváncsi még a fentiekhez hasonló Magyarországon található, nem hétköznapi szálláshelyekre, nézze meg egy korábbi posztunkat, amelyben nyolc vidéki szállást mutattunk be.

 

Forrás: szálláshelyek saját honlapjai, szallaskeres

falusi turizmus szállás vidék

2015\08\03

5 last minute úti cél a nyárra, avagy utazzunk itthon

Azoknak, akik tervezték, de még nem jutottak el idén nyáron nyaralni, illetve azoknak, akik még szívesen utaznának itthon valahova, van egy (biztató) jó hírünk: még négy hétvége van vissza a meteorológiai nyárból; tehát útra fel! Korábbi posztokban szó esett már néhány nem hétköznapi vidéki szálláshelyről, zempléni látnivalókról és lenyűgöző, eldugott pincefalvakról. Most következzen öt belföldi úti tipp, amelyek biztos nem okoznak csalódást sem kicsiknek, sem nagyoknak. Olyan helyekre kalauzoljuk el az Olvasót, amelyek távol esnek a nagyvárosi nyüzsgéstől, ahol a feltöltődés garantált, s ahol  a nyár derekán sem fogunk turisták tömegével találkozni. Jól hangzik, nemde?

1. Vadása-tó

vadasa.jpg

vadasa_2.jpg

A kép forrása: itt és itt.

Az Őrség északkeleti részén,  Hegyhátszentjakab mellett találjuk a dombok között megbúvó, sűrű erdővel szegélyezett Vadása-tavat. Itt minden adott egy jó, élményekkel és pihenéssel teli családi hétvégéhez: gyönyörű természeti környezet, kristálytiszta vizű tó, kiváló strandolási és horgászati lehetőség, tóparti szálláshelyek (nem mellesleg kedvező árakon), a sportosabbak számára számos túra- és kerékpáros útvonal. Aki vízparti, de csendes nyaralást tervez, vagy őrségi kirándulása során kis hűsre vágyna, kár lenne kihagynia.

2. Bakonybél

Lenyűgöző környezet, történelem és természet megtörhetetlen harmóniája fogadja a Bakony szívébe érkezőt. A falu épp úgy ideális helyszín a családi, baráti nyaralásokhoz, mint a romantikus hétvégékhez vagy egyedüli kikapcsolódáshoz; hosszabb-rövidebb erdei séták, túrák tökéletes kezdőpontja: itt magasodik a Kőris-hegy (tetején csodás panorámát adó kilátóval), közelében egykor betyárok búvóhelyeként szolgáló mészkőbarlangok, pogányok áldozati szertatásáról tanúskodó hegyek sorakoznak. Látnivalókért a falu határát sem kell elhagyni,mindenképpen érdemes betérni a tájházba, a bencés monostorba, a Pannon Csillagdába, s elsétálni a Borostyán-kúthoz. Ha kisgyerekekkel utazunk vagy egyszerűen nincs kedvünk gyalogolni, semmi vész, szafarizni (Bakony Szafari) is lehet.

bakonybel3.jpg

bakonybel.jpg

A képek forrása: itt és  itt.

3. Smaragdvölgy

A Zemplén egyik legszebb pihenőparkját Sátoraljaújhelytől néhány kilométerre, Rudabányácskán találjuk. Ha csendes, nyugodt szálláshelyet keresünk, ha tóparti napozásra vagy vízibiciklizésre, csónakázásra vágyunk, netán horgászni, bográcsozni vagy épp gombászni szeretnénk, esetleg mindet egyszerre, akkor ez a legjobb hely számunkra. Mindezt - tényleg - távol mindentől, csodás környezetben, fenyőkkel övezett parkban, két és fél hektáron elterülő tavak mellett, élénk madárcsicsergést hallgatva tehetjük. A parkhoz tartozik egy kiváló étterem is, amit nekünk egy esküvő alkalmával sikerült kipróbálni...nincs mese, ide még visszatérünk.

smaragdvolgy.JPG

smaragdvolgy_2.JPG

A képek forrása: Smaragdvölgy

4. Villánykövesd

A Villányi Borvidék megunhatatlan. Nemcsak a minőségi boroknak köszönhetően, hanem a látvány "súlya", a táj, a szőlők és a pincesorok megtörhetetlen harmóniája miatt is. Villánykövesdet három-, illetve kétsoros pincesora az ország leglátványosabb műemlékei közé emeli. Itt mindenképpen érdemes felkeresni a Batthyány Pincét ("borkatedrális"), amelyet 1754-ben olasz templomépítő mesterek építettek; a pincében akár 4000 hl bor is érlelhető. A helyiek barátságos, vendégszerető házigazdaként szívesen fogadják a látogatókat, akár egy bórkóstolás erejéig, akár több napos pihenésre is. A környék számost kirándulási lehetőséggel kecsegtet, könnyedén elérhető például Villány és több lenyűgöző pincesor is (Palkonya, Nagyharsány). Az biztos, hogy annak, aki idelátogat, a testi-lelki feltöltődés mellett gasztronómiai csúcsélményben lesz része.

villanykovesd.jpg

villanykovesd_2.jpg

A kép forrása: itt és itt.

5. Orfű

Noha az előbbiekhez képest valószínűleg több emberrel futunk össze az Orfűi-tavak környékén, e kis baranyai község nem maradhatott ki az összeállításból. Csak egy kis ízelítő abból, amivel Orfű és a három tó várja az utazókat: festői táj, falusi porták, természetközeli, gyermekbarát szálláshelyek, strand, vízi sportok, aquapark, jól kiépített kerékpárutak, patakok, források és barlangok kísérte túraútvonalak, tanösvények, extrém (csúszós-mászós) barlangtúra, horgászat, lovaglás... garantált feltöltődés és szórakozás az egész családnak. Még ha át is kell érte utazni az egész országot, megéri - már csak a páratlan szépségű vidék miatt is.

orfu2.jpg

orfu.jpg

A képek forrása: itt és itt.

Ki tervez idén még belföldi nyaralást, kirándulást? Az ország melyik részére indulnak? Akinek van jó tippje, bevált last minute utazása, írja meg nekünk akár itt, akár a facebook-oldalunkon.

kirándulás nyaralás vidék családi hétvége

2015\05\24

Úti tippek a Zemplén rejtett zugaiba

Induljunk egy kis zempléni kalandozásra. Úti céljaink - ahogy azt már megszokhatták tőlünk az olvasók -  nem a jól ismert városok  lesznek, mint pl. Tokaj, Sárospatak vagy Sátoraljaújhely. Helyettük (vagyis inkább mellettük) a rejtett zugok felé közelítünk. Olyan látnivalók felé, amelyek hasonlóan a regéci vagy boldogkőváraljai várhoz, a Zemplén látképének elválaszthatatlan részei. Nemrégiben szót ejtettünk már a világörökségi Hercegkútról és a vadregényes Kőkapuról. Ki találkozott már Kéked, Golop vagy Háromhuta nevével? Ki járt már Füzéren vagy a füzérradványi kastély falai között? Most 8 tippet adunk azoknak, akik épp a Zemplénbe készülnek és különleges látnivalókra vágynak. Hangulatos és emlékezetes körutazás lesz, meglátják.

1. Vizsoly

A Hernád menti kis falu szellemi és aktív feltöltődést egyaránt kínál a látogatóknak. A  főút mellett magasodó, kőfallal körülvett református templom a középkor valamennyi stílusjegyét magán hordozza. Mindenképpen térjünk be és tekintsük meg itt a 13. és 15. századi freskórészleteket, amelyek között kuriózum a Szent László hőstettét ábrázoló csoport. A templomtérben találjuk még a Vizsolyi Biblia egyik eredeti példányát, egy 16. századi nyomdaképet, valamint egy egyedülálló Biblia kiállítást is. Érdemes felkeresni még a  barokk magtárat, a kőfejtőt, a nyomdakiállítást és a Mézmúzeumot (itt kóstolni is lehet!). A horgászni vágyókat gyönyörű környezetben várja a helyi horgásztó. Vizsoly megér (minimum) egy napot!

A képek forrása: itt, itt, itt és itt.

2. Gönc

A bibliafordító, Károli Gáspár a kapocs a következő úti célig, Göncig. A ma tájházként működő Huszita-házat - másik nevén cseh-házat - a helyi hagyomány szerint husziták építették. Különlegessége a mészhabarcsba tett kőfalazat, a megemelt lakószint, a szűk ablaknyílások, az erős nyílászárók, továbbá az épület alatt induló, s a szomszédos pincékhez kapcsolódó járatok. Pincéjében megtekinthetjük a város nevezetes termékét, a gönci hordót. Innen senki ne legyen rest kis túrázásra indulni: Gönc külterületén található lenyűgöző panorámával a 13. századi Amadé-vár romja, a Dobogó-hegyen pedig egy 15. századi pálos kolostor templomának ódon falaira bukkanunk.

A képek forrása: itt és itt.

3. Kéked

A Gönctől 14 km-re fekvő határ közeli község nevét valószínűleg a Szurdok-hegy alatt feltörő langyos forrásról kapta, amelynek gyógyító erejét a hagyomány szerint Mátyás király is megtapasztalta. Kéked  méltán turistacsalogató látványossága a háromszintes várkastélya, a Melczer-kastély. A kastélyt (mint udvarházat) 15-16. században emelték, mai formáját a 17-19. század folyamán nyerte el: belső udvar, az épület sarkain kerek tornyok, új lakótömb szögletes olaszbástyákkal, majd romantikus stíluslegyek. ..mintha a mesekönyvekből lépett volna ki, nemde?

A kép forrása: itt és itt.

4. Füzér

A 19. század egyik kedvelt kirándulóhelye, Füzér az ország legészakibb pontján fekszik; története szorosan összefonódik a fölé magasodó váréval.  A várhegy Magyarország hét természeti csodájának egyike. A tatárjárás előtt emelt vár épp felújítás alatt áll, ezért most csak részlegesen látogatható - de még így is kár lenne kihagyni (a feljutás utáni euforikus öröm és a látvány leírhatatlan). Akinek emiatt hiányérzete támadna, 3D-s fotókat itt talál a várról. Senki ne jöjjön el úgy Füzérről, hogy nem tér be a helyi templomokba - a református templom festett kazettás mennyezete gyönyörű - és a tájházba. Sőt, ha megfáradtunk akár helyi népszokásokat tükröző, múltidéző parasztházban (pl. Kéktúra vendégház) is tölthetjük az estét.

A képek forrása: itt, itt, itt és itt.

5. Füzérradvány

A fák között megbúvó impozáns füzérradványi Károlyi-kastély noha kívülről a romantika és eklektika jegyeit tükrözi, amint belépünk az épületbe, a 16-17- századi olasz reneszánsz világában találjuk magunkat. Károlyi László és felesége firenzei mesterek remekekeivel díszítette fel a kastélyt, így az hamisítatlanul tükrözi az itáliai paloták fényét. A hozzá tartozó kastélypark hatalmas hársfáival, piramistölgyekkel az ország egyik leghangulatosabb és legkülönlegesebb klímájú parkja. Itt több órát sétálhatunk anélkül, hogy kétszer járnánk ugyanazon az úton.

80949747.jpg

A kép forrása: itt.

6. Háromhuta

A csöndre, nyugalomra, szívélyes vendéglátásra és ízletes helyi ételekre vágyók figyelmébe ajánljuk Zemplén egyik legkedvesebb faluját, Háromhutát (Óhuta, Középhuta, Újhuta). A falu máig megőrizte régi arculatát, a népi építészeti stílusjegyeket tükröző százéves parasztházak napjainkban is sokaknak otthonául szolgálnak. A falu rövid kirándulások és hosszabb túrák kedvelt kiindulópontja: kis sétával haranglábra, romos kastélyra, Pálos kolostoromra, forrásra vagy épp egy tóra bukkanunk, de jól elérhető innen akár a regéci vár, Sárospatak, Sátoraljaújhely, s Tolcsva is. Már pusztán az is megéri, ha végigballagunk a falun és megfigyeljük a díszített homlokzatokat...de kiszabadulva a nagyvárosi forgatagból, heteket lehetne itt eltölteni.

A képek forrása: itt és itt

7. Pácin

A magyar-szlovák határ menti település várkastélyát Magyarország legszebb műemlékei közé sorolják. A kastélyt a 16. században építették, cserépkályhákkal jól fűthető nagy szobákkal, reneszánsz ablakokkal; a korszak közbiztonságának megfelelően a lakórész két sarkához vaskos torony társult, valamint tornyokkal tagolt kőfallal is körbevették. Jelenleg eredeti pompájában a Bodrogközi Kastélymúzeumnak ad otthont.

A képek forrása: itt és itt.

8. Golop

 ...s mert hát kastélyokból sosem lehet elég, keljünk útra a Szerencstől 12 km-re található Golopra, ahol egyszerre kettőt is találunk: a "régi" és az "új" Vay-kastélyt. Míg az előbbit - ami téglalap alakú, háromszintes és reneszánsz stílusú - a 16. század folyamán építették a kor védelmi követelményeinek megfelelően, az utóbbit a 19. században, klasszicista stílusban emelték, s egészen a 20. század közepéig lakták. A kastélyok után érdemes még felsétálnunk a Somos-hegyre, ahonnét Mád-Tállyai borvidék csodálatos panorámája tárul elénk. Abban pedig erősen bízunk, hogy az a pincejárat, ami a hegy lábától indul és egészen a szerencsi várhoz tart, s amiben Rákóczi idején lovaskocsikkal jártak, mihamarább újra látogatható lesz.

A képek forrása: itt és itt.

Mint minden gyűjteményből, ebből is maradhattak ki olyan kevéssé ismert látnivalók, amelyeknek egyértelmű helye lenne a listán. Kedves Olvasóink, örülnénk, ha ezeket megosztanánk velünk, akár itt a poszt alatt, akár Facebook-oldalunkon!

 

Forrás: a települések saját weboldalai, http://www.forsterkozpont.hu

programajánló kirándulás parasztház Zemplén kastélyok és kúriák

2015\05\03

Borvidékek eldugott kincsei

Avagy hová bortúrázzunk idén?

Kedves borkedvelő Olvasó! Ugye nincs is annál jobb, mikor kedvenc borunkat ott fogyaszthatjuk el, ahol annak gyökerei is erednek? Amikor ott állunk a hűs pincékben, érezzük azoknak jellegzetes "súlyos" illatát, beszélgethetünk a termelővel - sőt olykor még a borkészítési folyamat csínját-bínját is elleshetjük tőlük? Az utóbbi években a borkóstolás és az utazás egyre inkább összefonódik egymással: sokan indulnak útnak kifejezetten abból a célból, hogy egy-egy tájegység természeti környezetét, borait (gasztronómiáját), bortörténelmét, a pincék történetét megismerjék, és találkozzanak magukkal a készítőkkel. Mondhatjuk úgy is, hogy bortúrát tesznek. Most olyan helyeket mutatunk be, amelyeket a széles körben ismert bortermelő vidékek mellett (vagy épp azokon belül)  - bizonyára - sokan közülünk még nem fedeztek fel, holott legtöbbjükben műemlék (sőt világörökségi!) présházak és pincék kiváló zamatai várnak ránk. Íme néhány tipp azoknak, akik csendesebb, de élményekben, látnivalókban és borban gazdag túrára vágynak!

phpthumb_generated_thumbnailjpg.jpg

Ahol pincefalvakat találunk

Györköny, Hajós, Palkonya, Monor. Csupán néhány azon települések közül, amelyeknek egy részét vagy teljes egészét pincefaluként is ismerhetjük, ahol több száz, a helyi építészeti hagyományokat követő pince és présház szabályos utcaszerkezetet alkotva sorakozik egymás mellett, s mögött.

Európa legnagyobb összefüggő pincefaluja a Kalocsa közelében található Hajós - Pincefalu 24 dimbes-dombos utcáján 1200 pince sorakozik. A szőlőművelés, borkészítés alapjait a 18. században ide telepített svábok rakták le. A pincefalu Hajós településtől 3 km-re helyezkedik el; a szőlőket a Duna menti löszhátra telepítették, a pincéket pedig annak völgyébe vájták.

hajos.jpg

A kép forrása: itt.

A ma 490 lakóházat számláló Tolna megyei kedves sváb falu, Györköny keleti szélén, a löszös domboldalon 310 présház található. A pincék egységes stílusban, egymás mellett szorosan épültek, többségük - csaknem háromnegyedük - boltozatlan. Aki kedvet kap hozzá, a kóstolgatás mellett itt még az aktuális mezőgazdasági munkálatokba is bekapcsolódhat.

gyorkony.jpg

A kép forrása: itt.

A Villányi Borvidék egyik gyöngyszemét, Palkonyát 2007-ben Európa Kulturális Falujának választották. A 350 fős faluban 53 fehérre meszelt műemlék présház áll. Mellettük a lakóházak fele is műemlékvédelem alatt áll, melyet a homlokzatukra helyezett Védett felirattal ellátott ház alakú kerámia is jelez. Jó alkalom lehet palkonyai kiránduláshoz a pünkösdi hétvége, amikor is a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék keretében borkóstolással és különböző kulturális programokkal várják a vendégeket.

11881595.jpg

A kép forrása: itt.

Nem kell Budapestről sokat utaznunk ahhoz, hogy egy hangulatos pincefaluba érkezzünk. A fővárostól dél-keletre, a monori Strázsahegyen 960 pince található, ennek negyede építészetileg is kiemelkedő. Érdemes bejárni az Ezer Pince Szőlészeti Borászati Tanösvényt, amely során a kiránduló megismeri az alapvető szőlőbeli és borászati munkálatokat, hagyományokat, valamint megfigyelheti a monori pincék hat építészeti stílusát.

bemutatas_galeria_144.jpg

A kép forrása: itt.

Pincesorok és pincehegyek

A bortúráknak kiváló célpontjai azok a pincecsoportok is, amelyek az előbbieknél kisebbek vagy kevésbé rendezett térszerkezetet mutatnak (vagy épp mindkettő jellemző igaz rájuk).

Ki járt már például a pátyi Pincehegy lombos fái alatt? Itt a  egészen a 19. századig virágzó szőlőtermesztés folyt. Noha mára ez jelentősen visszaszorult, a több száz éves pincék tanúskodnak az egykori gazdagságról. Az egyik legjobb kirándulóhely Budapest környékén!

paty_35.jpg

A kép forrása: itt.

A Vas megyei oszkói szőlőhegyen a présházak között csaknem 20 hagyományos - zsúpfedeles, tapasztott falú - épületet találunk, amelyek nagy része 200 évnél is idősebb. A présházak érdekessége az, hogy nem tartozik hozzájuk pincerész, a szőlő feldolgozása és a bor érlelése ugyanott történt.

pince-2-oszkojpg_1.jpg

A kép forrása: itt.

Aszófőtől Balatonfüred felé vezető felső útnál, a Vörösmáli dűlőben megkapó pincesorra bukkanunk. A 19. század folyamán emelt épületek megőrizték eredeti formájukat és jellegzetes vonásaikat: a nyeregtetős présházakhoz földbe mélyített dongaboltozatos pincék kapcsolódnak, a pinceajtókon, valamint az oromfalak vakolatának díszítésén barokk hatás tükröződik.

aszofo-vorosmali_pince.jpg

A kép forrása: itt.

Aki a Somogy megyei Szólád környékén jár, semmiképp ne feledkezzen meg a löszfalba vájt - több díjat is elnyerő - borospincékről. Itt különleges látvány és hangulat várja a kirándulókat. Külön érdekesség, hogy a pincéket eredetileg rejtekhelynek építették, s azt a bort tárolták bennük, amit  a gazdák a fináncok elől el akartak titkolni. A pincék a második világháború alatt búvóhelyként is szolgáltak.

22213520.jpg

A kép forrása: itt.

A válogatásból nem maradhat ki Borsod-Abaúj-Zemplén megye kis sváb faluja, Hercegkút. A Sárospatak közelében található települést két oldalról (Gombos-hegy, Kőporos) borospincék övezik. Az emeletes pincesorok a népi építészet remekei; egyedülállóságukat mi sem támasztja alá jobban, hogy kultúrtáj kategóriában világörökségi címet kaptak. A pincék sziklába vájtak, jellegzetes kőből épült, háromszög alakú bejáratukról már messziről felismerhetőek. A gazdák gyakran hívják be magukhoz a pincék között andalgókat...érdemes itt sétálgatni, már csak a felejthetetlen látvány miatt is!

pic14.jpg

A kép forrása: itt.

Ez a válogatás természetesen csak néhány tippet ad a bortúrákhoz, hétvégi kirándulásokhoz. Aki járt már hasonló "eldugott" pincefalvakban, szőlőhegyen vagy épp valamelyikben a fentiek közül, és szívesen ajánlaná másoknak is, ossza meg velünk itt vagy a Facebook-on!

 

Forrás: pincefalvak.hu, wikipedia

kirándulás gasztronómia hagyomány bortúra

süti beállítások módosítása