5 last minute úti cél a nyárra, avagy utazzunk itthon

Azoknak, akik tervezték, de még nem jutottak el idén nyáron nyaralni, illetve azoknak, akik még szívesen utaznának itthon valahova, van egy (biztató) jó hírünk: még négy hétvége van vissza a meteorológiai nyárból; tehát útra fel! Korábbi posztokban szó esett már néhány nem hétköznapi vidéki szálláshelyről, zempléni látnivalókról és lenyűgöző, eldugott pincefalvakról. Most következzen öt belföldi úti tipp, amelyek biztos nem okoznak csalódást sem kicsiknek, sem nagyoknak. Olyan helyekre kalauzoljuk el az Olvasót, amelyek távol esnek a nagyvárosi nyüzsgéstől, ahol a feltöltődés garantált, s ahol  a nyár derekán sem fogunk turisták tömegével találkozni. Jól hangzik, nemde?

1. Vadása-tó

vadasa.jpg

vadasa_2.jpg

A kép forrása: itt és itt.

Az Őrség északkeleti részén,  Hegyhátszentjakab mellett találjuk a dombok között megbúvó, sűrű erdővel szegélyezett Vadása-tavat. Itt minden adott egy jó, élményekkel és pihenéssel teli családi hétvégéhez: gyönyörű természeti környezet, kristálytiszta vizű tó, kiváló strandolási és horgászati lehetőség, tóparti szálláshelyek (nem mellesleg kedvező árakon), a sportosabbak számára számos túra- és kerékpáros útvonal. Aki vízparti, de csendes nyaralást tervez, vagy őrségi kirándulása során kis hűsre vágyna, kár lenne kihagynia.

2. Bakonybél

Lenyűgöző környezet, történelem és természet megtörhetetlen harmóniája fogadja a Bakony szívébe érkezőt. A falu épp úgy ideális helyszín a családi, baráti nyaralásokhoz, mint a romantikus hétvégékhez vagy egyedüli kikapcsolódáshoz; hosszabb-rövidebb erdei séták, túrák tökéletes kezdőpontja: itt magasodik a Kőris-hegy (tetején csodás panorámát adó kilátóval), közelében egykor betyárok búvóhelyeként szolgáló mészkőbarlangok, pogányok áldozati szertatásáról tanúskodó hegyek sorakoznak. Látnivalókért a falu határát sem kell elhagyni,mindenképpen érdemes betérni a tájházba, a bencés monostorba, a Pannon Csillagdába, s elsétálni a Borostyán-kúthoz. Ha kisgyerekekkel utazunk vagy egyszerűen nincs kedvünk gyalogolni, semmi vész, szafarizni (Bakony Szafari) is lehet.

bakonybel3.jpg

bakonybel.jpg

A képek forrása: itt és  itt.

3. Smaragdvölgy

A Zemplén egyik legszebb pihenőparkját Sátoraljaújhelytől néhány kilométerre, Rudabányácskán találjuk. Ha csendes, nyugodt szálláshelyet keresünk, ha tóparti napozásra vagy vízibiciklizésre, csónakázásra vágyunk, netán horgászni, bográcsozni vagy épp gombászni szeretnénk, esetleg mindet egyszerre, akkor ez a legjobb hely számunkra. Mindezt - tényleg - távol mindentől, csodás környezetben, fenyőkkel övezett parkban, két és fél hektáron elterülő tavak mellett, élénk madárcsicsergést hallgatva tehetjük. A parkhoz tartozik egy kiváló étterem is, amit nekünk egy esküvő alkalmával sikerült kipróbálni...nincs mese, ide még visszatérünk.

smaragdvolgy.JPG

smaragdvolgy_2.JPG

A képek forrása: Smaragdvölgy

4. Villánykövesd

A Villányi Borvidék megunhatatlan. Nemcsak a minőségi boroknak köszönhetően, hanem a látvány "súlya", a táj, a szőlők és a pincesorok megtörhetetlen harmóniája miatt is. Villánykövesdet három-, illetve kétsoros pincesora az ország leglátványosabb műemlékei közé emeli. Itt mindenképpen érdemes felkeresni a Batthyány Pincét ("borkatedrális"), amelyet 1754-ben olasz templomépítő mesterek építettek; a pincében akár 4000 hl bor is érlelhető. A helyiek barátságos, vendégszerető házigazdaként szívesen fogadják a látogatókat, akár egy bórkóstolás erejéig, akár több napos pihenésre is. A környék számost kirándulási lehetőséggel kecsegtet, könnyedén elérhető például Villány és több lenyűgöző pincesor is (Palkonya, Nagyharsány). Az biztos, hogy annak, aki idelátogat, a testi-lelki feltöltődés mellett gasztronómiai csúcsélményben lesz része.

villanykovesd.jpg

villanykovesd_2.jpg

A kép forrása: itt és itt.

5. Orfű

Noha az előbbiekhez képest valószínűleg több emberrel futunk össze az Orfűi-tavak környékén, e kis baranyai község nem maradhatott ki az összeállításból. Csak egy kis ízelítő abból, amivel Orfű és a három tó várja az utazókat: festői táj, falusi porták, természetközeli, gyermekbarát szálláshelyek, strand, vízi sportok, aquapark, jól kiépített kerékpárutak, patakok, források és barlangok kísérte túraútvonalak, tanösvények, extrém (csúszós-mászós) barlangtúra, horgászat, lovaglás... garantált feltöltődés és szórakozás az egész családnak. Még ha át is kell érte utazni az egész országot, megéri - már csak a páratlan szépségű vidék miatt is.

orfu2.jpg

orfu.jpg

A képek forrása: itt és itt.

Ki tervez idén még belföldi nyaralást, kirándulást? Az ország melyik részére indulnak? Akinek van jó tippje, bevált last minute utazása, írja meg nekünk akár itt, akár a facebook-oldalunkon.