5 romantikus úti tipp

...avagy fedezzük fel Magyarország kastélyait...

Kirándulni jó: friss levegő, nyugalom, szép tájak, épületek, s (remélhetőleg) jó (napsütéses) időjárás. Kirándulni még jobb akkor, ha párunkkal együtt indulunk útnak. Idén február második hétvégéjét a romantika "hivatalos" napja zárja. Ha még van olyan közöttünk - s miért ne lenne? -, aki nem foglalt szállást valamilyen jó kis hotelben, nem töri a fejét meghitt vacsorán, vagy éppen egyszerűen kirándulni szeretne, íme néhány úti tipp. Tavaly 8 túraútvonalat ajánlottunk; most, hogy a kevésbé bakancsbarát olvasók kedvébe is járjunk, 5 gyönyörű kastély következik Magyarország minden tájáról. Csodás úti célok, nem csak a romantikus hétvégékre.

schossberger-castle-tura-hungary_880.jpg

A turai Schossberger-kastély (forrás)

1.  Brunszvik-kastély - Martonvásár

Egy impozáns kastély Fejér megyében, amelynek neve elválaszthatatlanul összefonódik a Brunszvik családéval és Beethovenével. Az égig törő fehér falak, melyek angol-neogót stílust tükröznek, a karcsú tornyokkal és a csúcsíves, nagy ablakokkal lehengerlő látványt nyújtanak. Mindezt tetézi a  kastélypark, közepén az átcsordogáló patak duzzasztásával létrehozott kis tóval és árnyas fákkal borított szigettel. A szigetre sétaút vezet egy fahídon keresztül. Nem túlzás: lenyűgöző.

További információ, nyitva tartás: itt.

1_7.jpg

3_2.jpg

A képek forrása: itt és itt.

2. Nádasdy-kastély - Nádasdladány

Alig kell 20 km-t utaznunk Székesfehérvártól, s mintha egy skót vagy angol kastélyhoz érkeznénk: hatalmas angolpark kanyargó utakkal és a közepén tóval, az épületen sok kémény, csipkék, tornyok. A 19. századi kastélyon a korszak elismert mesterei dolgoztak. Több szoba eredeti berendezéssel látogatható; a betérőnek valóságos időutazásban lesz része a faburkolattal borított falak között, a míves kovácsoltvas csillárok alatt, elsétálva az Ősök Csarnokának festett üvegablakai előtt, s a könyvtár kazettás mennyezetét szemlélve.

További információ, nyitva tartás: itt.

1_8.jpg

2_3.jpg

3_3.jpg

A képek forrása: itt, itt és itt.

3. Wenckheim-kastély - Szabadkígyós

Egy kis dél-alföldi faluban bukkanunk a környék kétségkívül legszebb kastélyára. A kastély Ybl Miklós tervei alapján épült, a tulajdonos kívánságára annyi bejárata van, ahány évszak van egy évben, a szobák száma a hetekével, az ablakoké pedig a napok számával harmonizál. Az épület előtt franciakertet, körülötte pedig angolkertet alakítottak ki. Az utóbbit a val, az abban lévő szigettel és az odavezető két híddal kifejezetten ajánljuk romantikus sétákhoz. A korabeliek is csodájára jártak a kastélynak, mi sem fogunk csalódni.

További információ, nyitva tartás: itt.

1_9.jpg

A kép forrása: itt 

4. Károlyi-kastély - Füzérradvány

A füzérradványi kastély és parkja méltán kap helyet a Zemplén best of kirándulóhelyei között. Már az odaút is leveszi a lábáról a látogatót: a kastélyt  a Zemplén völgyében kis utakon haladva, erdei- és feketefenyők ölelésében, a mintegy 140 hektáros kastélypark legmagasabb pontján találjuk. Az épület kívülről és belülről is gyönyörű, a hozzá tartozó különleges klímájú angolpark pedig a megye talán legszebb parkja. Itt számos egymást metsző ösvényen hatalmas,  250-300 éves fák árnyékéban sétálhatunk.

További információ, nyitva tartás: itt.

1_10.jpg

2_4.jpg

A képek forrása: itt és itt.

5. Festetics-kastély - Keszthely

A Festetics-kastély a Balaton egyik legnépszerűbb kirándulóhelye, ahol korhű bútorok között ismerhetjük meg a 18-19. századi főúri élet mindennapjait. A kastélyhoz gyönyörű park kapcsolódik több száz éves fákkal, szobrokkal, szökőkutakkal, kerti tóval. Azon kívül, hogy itt található Magyarország egyetlen (!) olyan fűúri magánykönyvtára, mely épen fennmaradt, a kastélyhoz tartozik egy a 16. században épült ódon borospince, ahol hangulatos borkóstolásra is van lehetőség.

További információ, nyitva tartás: itt.

3_4.jpg

2_5.jpg

1_11.jpg

A képek forrása itt, itt és itt.

Reméljük felkeltette valamelyik kastély az olvasók érdeklődését. Persze, mint minden válogatás, ez is egy szubjektív lista - ám összeállításakor igyekeztünk figyelembe venni, hogy melyik kastélyok látogathatóak ezen a hétvégén is. Így esett ki például filmforgatás miatt a turai kastély, de csak ebből a gyűjteményből. A kommentekben és facebook-oldalunkon örülünk minden más tippnek, legyen szó akár ma is eredeti pompájában tündöklő, akár romosabb műemlékünkről.