Borvidékek eldugott kincsei

Avagy hová bortúrázzunk idén?

Kedves borkedvelő Olvasó! Ugye nincs is annál jobb, mikor kedvenc borunkat ott fogyaszthatjuk el, ahol annak gyökerei is erednek? Amikor ott állunk a hűs pincékben, érezzük azoknak jellegzetes "súlyos" illatát, beszélgethetünk a termelővel - sőt olykor még a borkészítési folyamat csínját-bínját is elleshetjük tőlük? Az utóbbi években a borkóstolás és az utazás egyre inkább összefonódik egymással: sokan indulnak útnak kifejezetten abból a célból, hogy egy-egy tájegység természeti környezetét, borait (gasztronómiáját), bortörténelmét, a pincék történetét megismerjék, és találkozzanak magukkal a készítőkkel. Mondhatjuk úgy is, hogy bortúrát tesznek. Most olyan helyeket mutatunk be, amelyeket a széles körben ismert bortermelő vidékek mellett (vagy épp azokon belül)  - bizonyára - sokan közülünk még nem fedeztek fel, holott legtöbbjükben műemlék (sőt világörökségi!) présházak és pincék kiváló zamatai várnak ránk. Íme néhány tipp azoknak, akik csendesebb, de élményekben, látnivalókban és borban gazdag túrára vágynak!

phpthumb_generated_thumbnailjpg.jpg

Ahol pincefalvakat találunk

Györköny, Hajós, Palkonya, Monor. Csupán néhány azon települések közül, amelyeknek egy részét vagy teljes egészét pincefaluként is ismerhetjük, ahol több száz, a helyi építészeti hagyományokat követő pince és présház szabályos utcaszerkezetet alkotva sorakozik egymás mellett, s mögött.

Európa legnagyobb összefüggő pincefaluja a Kalocsa közelében található Hajós - Pincefalu 24 dimbes-dombos utcáján 1200 pince sorakozik. A szőlőművelés, borkészítés alapjait a 18. században ide telepített svábok rakták le. A pincefalu Hajós településtől 3 km-re helyezkedik el; a szőlőket a Duna menti löszhátra telepítették, a pincéket pedig annak völgyébe vájták.

hajos.jpg

A kép forrása: itt.

A ma 490 lakóházat számláló Tolna megyei kedves sváb falu, Györköny keleti szélén, a löszös domboldalon 310 présház található. A pincék egységes stílusban, egymás mellett szorosan épültek, többségük - csaknem háromnegyedük - boltozatlan. Aki kedvet kap hozzá, a kóstolgatás mellett itt még az aktuális mezőgazdasági munkálatokba is bekapcsolódhat.

gyorkony.jpg

A kép forrása: itt.

A Villányi Borvidék egyik gyöngyszemét, Palkonyát 2007-ben Európa Kulturális Falujának választották. A 350 fős faluban 53 fehérre meszelt műemlék présház áll. Mellettük a lakóházak fele is műemlékvédelem alatt áll, melyet a homlokzatukra helyezett Védett felirattal ellátott ház alakú kerámia is jelez. Jó alkalom lehet palkonyai kiránduláshoz a pünkösdi hétvége, amikor is a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék keretében borkóstolással és különböző kulturális programokkal várják a vendégeket.

11881595.jpg

A kép forrása: itt.

Nem kell Budapestről sokat utaznunk ahhoz, hogy egy hangulatos pincefaluba érkezzünk. A fővárostól dél-keletre, a monori Strázsahegyen 960 pince található, ennek negyede építészetileg is kiemelkedő. Érdemes bejárni az Ezer Pince Szőlészeti Borászati Tanösvényt, amely során a kiránduló megismeri az alapvető szőlőbeli és borászati munkálatokat, hagyományokat, valamint megfigyelheti a monori pincék hat építészeti stílusát.

bemutatas_galeria_144.jpg

A kép forrása: itt.

Pincesorok és pincehegyek

A bortúráknak kiváló célpontjai azok a pincecsoportok is, amelyek az előbbieknél kisebbek vagy kevésbé rendezett térszerkezetet mutatnak (vagy épp mindkettő jellemző igaz rájuk).

Ki járt már például a pátyi Pincehegy lombos fái alatt? Itt a  egészen a 19. századig virágzó szőlőtermesztés folyt. Noha mára ez jelentősen visszaszorult, a több száz éves pincék tanúskodnak az egykori gazdagságról. Az egyik legjobb kirándulóhely Budapest környékén!

paty_35.jpg

A kép forrása: itt.

A Vas megyei oszkói szőlőhegyen a présházak között csaknem 20 hagyományos - zsúpfedeles, tapasztott falú - épületet találunk, amelyek nagy része 200 évnél is idősebb. A présházak érdekessége az, hogy nem tartozik hozzájuk pincerész, a szőlő feldolgozása és a bor érlelése ugyanott történt.

pince-2-oszkojpg_1.jpg

A kép forrása: itt.

Aszófőtől Balatonfüred felé vezető felső útnál, a Vörösmáli dűlőben megkapó pincesorra bukkanunk. A 19. század folyamán emelt épületek megőrizték eredeti formájukat és jellegzetes vonásaikat: a nyeregtetős présházakhoz földbe mélyített dongaboltozatos pincék kapcsolódnak, a pinceajtókon, valamint az oromfalak vakolatának díszítésén barokk hatás tükröződik.

aszofo-vorosmali_pince.jpg

A kép forrása: itt.

Aki a Somogy megyei Szólád környékén jár, semmiképp ne feledkezzen meg a löszfalba vájt - több díjat is elnyerő - borospincékről. Itt különleges látvány és hangulat várja a kirándulókat. Külön érdekesség, hogy a pincéket eredetileg rejtekhelynek építették, s azt a bort tárolták bennük, amit  a gazdák a fináncok elől el akartak titkolni. A pincék a második világháború alatt búvóhelyként is szolgáltak.

22213520.jpg

A kép forrása: itt.

A válogatásból nem maradhat ki Borsod-Abaúj-Zemplén megye kis sváb faluja, Hercegkút. A Sárospatak közelében található települést két oldalról (Gombos-hegy, Kőporos) borospincék övezik. Az emeletes pincesorok a népi építészet remekei; egyedülállóságukat mi sem támasztja alá jobban, hogy kultúrtáj kategóriában világörökségi címet kaptak. A pincék sziklába vájtak, jellegzetes kőből épült, háromszög alakú bejáratukról már messziről felismerhetőek. A gazdák gyakran hívják be magukhoz a pincék között andalgókat...érdemes itt sétálgatni, már csak a felejthetetlen látvány miatt is!

pic14.jpg

A kép forrása: itt.

Ez a válogatás természetesen csak néhány tippet ad a bortúrákhoz, hétvégi kirándulásokhoz. Aki járt már hasonló "eldugott" pincefalvakban, szőlőhegyen vagy épp valamelyikben a fentiek közül, és szívesen ajánlaná másoknak is, ossza meg velünk itt vagy a Facebook-on!

 

Forrás: pincefalvak.hu, wikipedia