Nem hétköznapi szálláshelyek

7 + 1 vidéki szállás, amit ki kell próbálni

Nyilvánvalóan a kedves olvasók közül sokan egyetértenek abban, hogy az igazán jó nyaralás, pihenés alapja a jó szálláshely. Ebben a posztban olyan hazai - vidéki - szállásokat gyűjtöttünk össze, amelyek messze kimerítik a jó fogalmát: különlegesek. Gyönyörű tájakon, csendes, nyugodt környezetben találhatóak, kívülről és belülről is szépek, s valamilyen tulajdonságuk révén (elhelyezkedés, kialakítás, eredet stb.) nem épp hétköznapiak. Az már csak hab a tortán, hogy nem kell mélyen a zsebünkbe nyúlni ahhoz, hogy néhány napot eltöltsünk bennük. Minél többet nézzük a képeket, egyre inkább indulnánk. Beszéljenek hát inkább maguk a fotók...

Halháza Vendégház (Sirok)

Varázslatos környezetben - ahogy az az Öreg néne őzikéjéből ismerjük - Mátra alján, falu szélén áll ez a múltat idéző porta. Itt a csendet "csak" a madárcsicsergés és a szarvasbőgés fűszerezi meg.

A képek forrása: itt és itt .

Gádoros Vendégház (Ganna)

A múltidéző parasztházakból készült válogatásunkhoz méltán illő vendégház, amit egy kis bakonyi faluban, Gannán találunk. A fagerendás parasztház a múlt század elején épült. A házat a vendéglátók összkomfortossá tették és jórészt eredeti bútorokkal, dísztárgyakkal rendezték be. Az épület mögött pihenőkert és egy kis patak várja a vendégeket.

A képek forrása: itt.

The Bat Barn Guest House and Hunting Lodge (Kelevíz)

A Balatontól csupán 20 km-t kell délnek megtennünk, hogy elérjünk a Marcali melletti kis településig. A vendégház (és vadászlak) egy 40 hektáros birtokon, százéves fák között található. A szálláshelyet egy az 1900-as években épült három szintes gabonatárolóból alakították ki úgy, hogy annak egyedülálló és hagyományos jellegzetességeit megőrizzék. Igazán jól sikerült, nemdebár?

A képek forrása: itt.

Kőkapu (Zemplén)

Távol mindentől, megbújva a Zemplén vadregényes lankái között bukkanunk rá a Kőkapu Vadászkastélyra és Hotelre. A kastély svájci mintákat követve épült a 19. és 20. század fordulóján. Szállást nemcsak a kastélyban, hanem a hozzá tartozó hotelben és rönkházakban is lehet foglalni. A szirten magasba törő kastély, az épület felé vezető út és a mellette lévő  csónakázótó minden arra látogató turista szívébe belopja magát.

A képek forrása: itt és itt.

Patóhegyi Borházfalu (Petrikeresztúr)

A Göcsej és az Őrség lábánál, a Patóhegy szőlősében négy borospincéből kialakított kedves - mesébe illően szép - apartman várja a pihenni vágyókat. Amit a vendégek itt találnak, igazi kuriózum!

A képek forrása: itt.

Fatornyos Fogadó és Erdei Hotel (Szokolya)

A Börzsöny egyik legkedveltebb kirándulóhelyén és vadászterületén, a Királyréten áll a Fatornyos Fogadó. A gyönyörű szerkezetű épület falai kívül-belül gazdagon díszítettek, az antik bútorokkal együtt a múltszázad pompáját sugározzák; a környék kellemesen hűvös klímája miatt a nyári kánikulában mentsvár az utazónak. Közelében erdei kisvasút, sétáló- és túrautak tömkelege indul; innét érdemes felfedezni a Börzsönyt! 

A képek forrása: itt, itt és itt.

Templomvölgy Resort (Mátrakeresztes)

Árát tekintve bár kakukktojás, de nem hagyhatjuk ki a különleges szálláshelyek csoportjából. Miért is? A két patak közé, erdőbe ékelt épület eredetileg vadászkastélynak épült az 1900-as évek elején. Tornyot 1946-47-ben kapott, amikor templommá alakították, s így működött egészen 2006-ig. Most eredeti funkciójában, a vendéglátás templomaként áll nyitva előttünk.

A képek forrása: itt.

+ 1: Neszmély gőzhajó (Neszmély, Szent Ilona-öböl)

A Neszmélyi Hajóskanzen a családosok jolly jokere lehet, ahol minden adott az élményekkel teli, ugyanakkor pihentető nyaraláshoz. Szállást az 1957-ben épült Neszmély gőzhajón foglalhatunk, amelyben matrózkabint, függőágyas kalóztanyát és kapitányi kabint is találunk. A házasodni készülő urak itt felejthetetlen legénybúcsút tarthatnak!

A képek forrása: itt és itt.

Ki járt már hasonlóan különleges, nem hétköznapi szálláshelyeken? Ossza meg velünk akár itt, akár a facebook-oldalunkon!