Úti tippek a Zemplén rejtett zugaiba

Induljunk egy kis zempléni kalandozásra. Úti céljaink - ahogy azt már megszokhatták tőlünk az olvasók -  nem a jól ismert városok  lesznek, mint pl. Tokaj, Sárospatak vagy Sátoraljaújhely. Helyettük (vagyis inkább mellettük) a rejtett zugok felé közelítünk. Olyan látnivalók felé, amelyek hasonlóan a regéci vagy boldogkőváraljai várhoz, a Zemplén látképének elválaszthatatlan részei. Nemrégiben szót ejtettünk már a világörökségi Hercegkútról és a vadregényes Kőkapuról. Ki találkozott már Kéked, Golop vagy Háromhuta nevével? Ki járt már Füzéren vagy a füzérradványi kastély falai között? Most 8 tippet adunk azoknak, akik épp a Zemplénbe készülnek és különleges látnivalókra vágynak. Hangulatos és emlékezetes körutazás lesz, meglátják.

1. Vizsoly

A Hernád menti kis falu szellemi és aktív feltöltődést egyaránt kínál a látogatóknak. A  főút mellett magasodó, kőfallal körülvett református templom a középkor valamennyi stílusjegyét magán hordozza. Mindenképpen térjünk be és tekintsük meg itt a 13. és 15. századi freskórészleteket, amelyek között kuriózum a Szent László hőstettét ábrázoló csoport. A templomtérben találjuk még a Vizsolyi Biblia egyik eredeti példányát, egy 16. századi nyomdaképet, valamint egy egyedülálló Biblia kiállítást is. Érdemes felkeresni még a  barokk magtárat, a kőfejtőt, a nyomdakiállítást és a Mézmúzeumot (itt kóstolni is lehet!). A horgászni vágyókat gyönyörű környezetben várja a helyi horgásztó. Vizsoly megér (minimum) egy napot!

A képek forrása: itt, itt, itt és itt.

2. Gönc

A bibliafordító, Károli Gáspár a kapocs a következő úti célig, Göncig. A ma tájházként működő Huszita-házat - másik nevén cseh-házat - a helyi hagyomány szerint husziták építették. Különlegessége a mészhabarcsba tett kőfalazat, a megemelt lakószint, a szűk ablaknyílások, az erős nyílászárók, továbbá az épület alatt induló, s a szomszédos pincékhez kapcsolódó járatok. Pincéjében megtekinthetjük a város nevezetes termékét, a gönci hordót. Innen senki ne legyen rest kis túrázásra indulni: Gönc külterületén található lenyűgöző panorámával a 13. századi Amadé-vár romja, a Dobogó-hegyen pedig egy 15. századi pálos kolostor templomának ódon falaira bukkanunk.

A képek forrása: itt és itt.

3. Kéked

A Gönctől 14 km-re fekvő határ közeli község nevét valószínűleg a Szurdok-hegy alatt feltörő langyos forrásról kapta, amelynek gyógyító erejét a hagyomány szerint Mátyás király is megtapasztalta. Kéked  méltán turistacsalogató látványossága a háromszintes várkastélya, a Melczer-kastély. A kastélyt (mint udvarházat) 15-16. században emelték, mai formáját a 17-19. század folyamán nyerte el: belső udvar, az épület sarkain kerek tornyok, új lakótömb szögletes olaszbástyákkal, majd romantikus stíluslegyek. ..mintha a mesekönyvekből lépett volna ki, nemde?

A kép forrása: itt és itt.

4. Füzér

A 19. század egyik kedvelt kirándulóhelye, Füzér az ország legészakibb pontján fekszik; története szorosan összefonódik a fölé magasodó váréval.  A várhegy Magyarország hét természeti csodájának egyike. A tatárjárás előtt emelt vár épp felújítás alatt áll, ezért most csak részlegesen látogatható - de még így is kár lenne kihagyni (a feljutás utáni euforikus öröm és a látvány leírhatatlan). Akinek emiatt hiányérzete támadna, 3D-s fotókat itt talál a várról. Senki ne jöjjön el úgy Füzérről, hogy nem tér be a helyi templomokba - a református templom festett kazettás mennyezete gyönyörű - és a tájházba. Sőt, ha megfáradtunk akár helyi népszokásokat tükröző, múltidéző parasztházban (pl. Kéktúra vendégház) is tölthetjük az estét.

A képek forrása: itt, itt, itt és itt.

5. Füzérradvány

A fák között megbúvó impozáns füzérradványi Károlyi-kastély noha kívülről a romantika és eklektika jegyeit tükrözi, amint belépünk az épületbe, a 16-17- századi olasz reneszánsz világában találjuk magunkat. Károlyi László és felesége firenzei mesterek remekekeivel díszítette fel a kastélyt, így az hamisítatlanul tükrözi az itáliai paloták fényét. A hozzá tartozó kastélypark hatalmas hársfáival, piramistölgyekkel az ország egyik leghangulatosabb és legkülönlegesebb klímájú parkja. Itt több órát sétálhatunk anélkül, hogy kétszer járnánk ugyanazon az úton.

80949747.jpg

A kép forrása: itt.

6. Háromhuta

A csöndre, nyugalomra, szívélyes vendéglátásra és ízletes helyi ételekre vágyók figyelmébe ajánljuk Zemplén egyik legkedvesebb faluját, Háromhutát (Óhuta, Középhuta, Újhuta). A falu máig megőrizte régi arculatát, a népi építészeti stílusjegyeket tükröző százéves parasztházak napjainkban is sokaknak otthonául szolgálnak. A falu rövid kirándulások és hosszabb túrák kedvelt kiindulópontja: kis sétával haranglábra, romos kastélyra, Pálos kolostoromra, forrásra vagy épp egy tóra bukkanunk, de jól elérhető innen akár a regéci vár, Sárospatak, Sátoraljaújhely, s Tolcsva is. Már pusztán az is megéri, ha végigballagunk a falun és megfigyeljük a díszített homlokzatokat...de kiszabadulva a nagyvárosi forgatagból, heteket lehetne itt eltölteni.

A képek forrása: itt és itt

7. Pácin

A magyar-szlovák határ menti település várkastélyát Magyarország legszebb műemlékei közé sorolják. A kastélyt a 16. században építették, cserépkályhákkal jól fűthető nagy szobákkal, reneszánsz ablakokkal; a korszak közbiztonságának megfelelően a lakórész két sarkához vaskos torony társult, valamint tornyokkal tagolt kőfallal is körbevették. Jelenleg eredeti pompájában a Bodrogközi Kastélymúzeumnak ad otthont.

A képek forrása: itt és itt.

8. Golop

 ...s mert hát kastélyokból sosem lehet elég, keljünk útra a Szerencstől 12 km-re található Golopra, ahol egyszerre kettőt is találunk: a "régi" és az "új" Vay-kastélyt. Míg az előbbit - ami téglalap alakú, háromszintes és reneszánsz stílusú - a 16. század folyamán építették a kor védelmi követelményeinek megfelelően, az utóbbit a 19. században, klasszicista stílusban emelték, s egészen a 20. század közepéig lakták. A kastélyok után érdemes még felsétálnunk a Somos-hegyre, ahonnét Mád-Tállyai borvidék csodálatos panorámája tárul elénk. Abban pedig erősen bízunk, hogy az a pincejárat, ami a hegy lábától indul és egészen a szerencsi várhoz tart, s amiben Rákóczi idején lovaskocsikkal jártak, mihamarább újra látogatható lesz.

A képek forrása: itt és itt.

Mint minden gyűjteményből, ebből is maradhattak ki olyan kevéssé ismert látnivalók, amelyeknek egyértelmű helye lenne a listán. Kedves Olvasóink, örülnénk, ha ezeket megosztanánk velünk, akár itt a poszt alatt, akár Facebook-oldalunkon!

 

Forrás: a települések saját weboldalai, http://www.forsterkozpont.hu